header7
fotoheader

20191004 Peter Tiehuis Kwintet 0060

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Peter Tiehuis Kwintet (Peter Tiehuis: gitaar, Karel Boehlee: piano, Theo de Jong: basgitaar, Jasper van Hulten: drums en Anouk Verdonk: percussie). Programma: repertoire van de nog te verschijnen cd

 

Zo vroeg in het seizoen en nu al een hoogtepunt: het all-star kwintet van en met Peter Tiehuis. Over de muzikale kwaliteiten van de gelauwerde gitarist hoef ik niet meer uit te wijden. Twente kan trots zijn dat (een van) Neerlands grootste gitarist(en) uit Almelooo komt (hij gaat er zelfs prat op). Tiehuis had ook nog een paar veren over voor dit Jazzpodium, waar hij maar al te graag speelt. Het publiek kon niet alleen van zijn fabelachtige speeltechniek genieten, ook als componist heeft hij het nodige te melden. Zo hoorden we van zijn hand Heart in mind, First proof, Three planets, Partido nuevo en Mousoleum.


Pianist Karel Boehlee was de tweede grote man op deze bühne. Hij wisselde regelmatig het keyboard af met de Tor-vleugel en gaf daarmee de passende muzikale lading aan het desbetreffende stuk. Ook deze man bracht eigen composities in: Poggibonsi, Look behind the mountain en Boost the beat. Het was ronduit smullen van zijn soli.

De overige leden van de ritmesectie waren allerminst te versmaden, zoals Theo de Jong, die een opvallend warm basgeluid aan de dag legde. En wat te zeggen van het ritmische duo Jasper van Hulten (drums) en Anouk Verdonk (percussie)? Al gauw zou dit instrumentarium akoestisch teveel van het goede zijn, maar dank zij de aan de dag gelegde subtiliteit van beide topmuzikanten werd de klank prima in balans gehouden en kreeg de muziek op de juiste momenten de passende drive mee.

Peter Tiehuis heeft in vele samenstellingen gespeeld en doet dat nog steeds. Toch was het alsof hij met dit kwintet echt zijn muzikale thuiskomst heeft gevonden, dus ik blijf erbij: Peter, dit kan niet beter!

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 4 oktober 2019 vandaag 223

gisteren 94

deze week 569

afgelopen maand 3930

tot nu toe 346270

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions