header7
fotoheader

20160506 Josee Koning 0048

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Josee Koning (zang), Hans Vroomans (piano), Nelson Faria (gitaar) en Daniël Pezzotti (cello). Programma: Who’s The Bossa?

Een betere aansluiting met de tropische weersgesteldheid was amper mogelijk, want het publiek van Jazzpodium de Tor liet zich onderdompelen in zwoele Braziliaanse klanken, vertolkt door de Nederlandse keizerin van de Bossa Nova: Josee Koning. Al jarenlang zingt zij zo accentloos in het Portugees als haar voornaam geschreven dient te worden en daarvan gaf zij nog eens blijk aan een ademloos luisterend publiek. Het enige geroezemoes kwam deze keer niet van achter uit de zaal, maar van buiten, want gezien de zomerse temperaturen was de buitendeur open gelaten.
De ingetogen stembeheersing waarover Koning beschikt droeg sterk bij aan een intiem sfeertje: het klinkt als stembanden op kousenvoeten. Niet voor niets had zij afgezien van een slagwerker en een bassist, waardoor de subtiliteit alleen nog maar versterkt werd. De melancholieke en vaak lyrische speeltrant van cellist Daniël Pezzotti vormde een perfect passende aanvulling en natuurlijk mocht de gitaar niet ontbreken in dit repertoire. Nelson Faria nam niet alleen deze rol op uitstekende wijze op zich, hij was ook nog eens verantwoordelijk voor enkele composities als Chôro en Child of the sun.
Pianist Hans Vroomans maakte het kwartet compleet en ook van zijn begeleiding, maar ook van zijn solobijdragen was het volop genieten geblazen. Uiteraard ontbraken enkele bijdragen van de grootste Bossa Nova componist aller tijden, Antonio Carlos (Tom) Jobim niet: Desafinado (met verse) en Samba de uma nota só, met percussie van een onfortuinlijk vallend glas.
Binnenkort zullen er van dit concert opnamen te zien zijn op Jazz TV, zodat de thuisblijvers achteraf spijt kunnen krijgen dat zij op deze bijzondere avond niet aanwezig waren. Voor de wél aanwezigen vormt de uitzending hopelijk een waardevolle herinnering.

.

 

Gezien op: 6 mei 2016
Geschreven door: Koen Edeling

 

vandaag 84

gisteren 89

deze week 1713

afgelopen maand 9671

tot nu toe 341237

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions