header7

 

20140425 Young VIPs Rodriguez

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Young Vips Tour 2014 m.m.v. Miguel Rodríguez kwintet (Miguel Rodríguez- piano, Luciano Poli- contrabas, Francesco de Rubeis- drums, Miguel Hiroshi- perccussie en Maria Marin- flamencozang)     en Windkracht 7 (Floris van der Vlugt- saxofoon, Eran Har Even- gitaar, Nils van Haften- basklarinet, Robbert Scherpenisse- trompet, Morris Kliphuis- hoorn, Jamie Peet- drums en Mark Haanstra- bas).

 

Het officiële seizoen 2013-14 van Jazzpodium de Tor werd vrijdagavond spectaculair afgesloten met een dubbelconcert. Onder de noemer Young Vips Tour 2014 stonden twee formaties die door Neerlands jazzprogrammeurs als meest veelbelovende jazztalenten waren bestempeld ook op deze Enschedese bühne. De tournee was al in februari in Amsterdam begonnen en zal eind mei in Den Haag eindigen; de Tor was de negende van de veertien uitverkoren locaties.
Voor de pauze was het Miguel Rodríguez kwintet te beluisteren met maar liefst vier eigen composities van de pianist. Rodríguez had in zijn rustiger stukken een stijl die deed denken aan de vroegere periode van Sergio Mendes, die Rodríguez bij navraag niet eens bleek te kennen. Een aangename verrassing was de bijdrage van flamencozangeres Maria Marin, die het geheel Spaanse furie meegaf.

Na de pauze was de beurt aan Floris van der Vlugt & Windkracht 7. De bezetting was verre van alledaags: saxofoon, basklarinet, hoorn en trompet en naast deze vier blazers nog eens een ritmesectie, bestaande uit gitaar, bas en drums. Het ensemblespel was bijzonder hecht te noemen en het muzikale idioom bleek uitermate origineel en verre van voorspelbaar. Het sonore geluid van een basklarinet is altijd uiterst aangenaam en mengde perfect met de andere blazers. Van het spel van de invallende gitarist Eran Har Even genoot ik bijzonder, al loog ook de drumsolo van Jamie Peet, ter inleiding van 'Retreat' er ook beslist niet om. Ook deze groep speelde voornamelijk eigen werk. Al met al een avond vol aangename muzikale verrassingen en een oase van muzikaliteit in de woestijn van steeds heftiger wordende mechanische klanken die elders in de Walstraat de opmaat naar Koningsdag 2014 markeerden.

 

Ter geruststelling van alle jazzliefhebbers: na afloop van het officiële seizoen volgen er op de vrijdagavonden nog vijf zomerconcerten, voordat er nog slechts gehunkerd kan worden naar ruim dertig concerten in het seizoen 2014-15.

gezien op: 25 april 2014
geschreven door: Koen Edeling

 

20140425 Young VIPs Windkracht7

vandaag 319

gisteren 179

deze week 319

afgelopen maand 9407

tot nu toe 326505

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions