header7
fotoheader

20160129 Marjorie Barnes Equinox 0601

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Marjorie Barnes & Equinox (Bob Wijnen: piano, Simon Rigter: tenorsax, Dan Nicholas: gitaar, Steven Willem Zwanink: contrabas en Marcel Serierse: drums). Programma: standards en ballads.

 

Het is alweer twee jaren geleden dat de van oorsprong New Yorkse en tegenwoordig in Voorburg woonachtige zangeres Marjorie Barnes het jazzpodium de Tor op z’n kop zette. Vrijdag deed ze dit nog even dunnetjes over: toen nog met twee begeleiders, nu met een heus kwintet. Alleen al de enthousiaste wijze waarop deze jazzdiva haar band aankondigde en een pleit bezorgde voor het blijven zingen van standards, sprak boekdelen.
Het publiek werd om de oren geslagen met het ene na het andere pareltje, in een steeds weer verrassende uitvoering: The shadow of your smile, Abby Lincolns Throw it away, de prachtige ballad Too late now, het bloedstollend snelle What a little moonlight can do en Lady be good, waarbij de bassist en de drummer elkaar leken uit te dagen.
In haar enthousiaste manier van de band voorstellen, had de zangeres zeker niet overdreven: Equinox is zonder twijfel een all-star band. Tenorsaxofonist Simon Rigter is een meester in het bedenken van melodieën en nam zelfs regelmatig Barnes’ stem ‘over’ in het zelfde timbre. Slagwerker Marcel Serierse is al legendarisch en onderstreepte met zijn subtiele spel ook op deze avond zijn reputatie. Pianist Bob Wijnen wist de juiste toets te raken en schitterde helemaal in het duet Here’s to life, dat ook nog te horen was geweest op Greetje Huijts’ uitvaart. Zelfs de lawaaierigste individuen onder het publiek werd even de mond gesnoerd. Bassist Steven Willem Zwanink (klinkt aardig Twents, maar hij kwam uit Canada) verving Johnny Daly en hij deed dit met verve. Lest best: het melodieuze gitaarspel van bandleider Dan Nicholas was een lust voor het oor.
En dan heb ik het nog niet eens inhoudelijk gehad over de zangeres: Marjorie Barnes heeft een zo lekker stemgeluid en een dermate perfecte timing, dat het eigenlijk irrelevant is om haar te vergelijken met haar voorgangers… Marjorie Barnes is Marjorie Barnes!
Scanderenderwijs werden de musici verleid tot een toegift en hierin werd het even community-singing, want het publiek mocht het laatste woord meezingen van de aloude titel I can’t give you anything but lovebaby.

 

Gezien op: 29 januari 2016
Geschreven door: Koen Edeling

 

vandaag 19

gisteren 93

deze week 112

afgelopen maand 3784

tot nu toe 351849

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions