header7
 
fotoheader

20230113 John Engels3 6798 ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Benjamin Herman - altsax, Joris Teepe – bas en John Engels – drums. Programma: werk van o.a. livealbum “When Will The Blues Leave”

Kent Frans Duijts Engels? Een totaal irrelevante vraag, hooguit een grappig bedoelde woordspeling. Veel belangrijker is dat jazzliefhebbers Engels kennen… en dit al heel lang. Het is ongelooflijk maar waar, maar deze man maakte al achttien jaren jazz, toen de eerste noot op dit jazzpodium nog gespeeld moest worden! John Engels werd op 13 mei 1935 geboren in Groningen, hoopt dus dit jaar nog 88 te worden (het magische getal voor pianisten: precies het juiste aantal toetsen), dus met recht een levende legende. Zeven decennia jazzervaring zat hier zomaar te spelen op een regenachtige vrijdagavond, door Herman betiteld als schijtweer. Terecht dat er weer eens sprake was van een volle bak, want hier wilde je bij zijn.

Niet alleen kon er genoten worden van het spel van deze grand old man van de jazzdrummers, een andere grootheid en ooit Boy Edgar-prijswinnaar deelde met hem de bühne: Benjamin Herman. Misschien wel de meest beweeglijke saxofonist van Nederland, want hij benutte al spelend vrijwel elke centimeter van het podium. Zo beweeglijk was ook zijn spel, met telkens weer verrassende improvisaties.

Het trio werd gecompleteerd door de lage tonen van contrabassist Joris Teepe, die zo boeiend speelde, dat hij zelfs de rumoerigste elementen uit het publiek tot stilte maande met zijn solistische bijdragen.

Alle commentaar kwam van de altsaxofonist, op één opmerking na en die werd gemaakt door de nestor: “Ik vind het een eer om met deze vogels te spelen”.  Wij jazzliefhebbers vonden het een eer om er getuige van te mogen zijn.

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 13 januari 2023

  vandaag 217

gisteren 94

deze week 563

afgelopen maand 3924

tot nu toe 346264

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions