header7
 
fotoheader

20221209 Reinier Voet4 6359

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door: Reinier Voet Kwartet (Reinier Voet: sologitaar, Jelle van Tongeren: viool, Harold Berghuis: ritmegitaar en Mischa Kool: basgitaar). Programma: meest eigen composities van Reinier Voet

Bij het laatste optreden van Reinier Voet, op 12 januari 2018, toen nog met Pigalle 44, was mij slotzin: laat het Tor publiek alsjeblieft niet nog eens zes jaren wachten op deze wonderschone klanken…! Het laatste optreden daarvóór was namelijk in 2012 geweest en daarvóór in 2008 en 2007. Niemand kon bevroeden dat het niet zes, maar toch nog bijna vijf jaren zou duren en dat dit optreden tegelijk zou vallen met een voor Nederland belangrijke voetbalwedstrijd.
Toegegeven: het bezoekersaantal was niet om over naar huis te schrijven, maar afgelasten was gelukkig niet aan de orde. Het was dus voor de aanwezigen Voet en voetbal, want er werd wel stiekem gespiekt op diverse mobieltjes (daar viel zelfs ondergetekende ook op te betrappen!)

Terwijl de sportbeoefening uiterst spannend geweest moet zijn, was het spel van Voet en zijn kwartet eerder ontspannend: een ware balsem voor de oren. Geen drums, geen toeters, geen piano, geen microfoons… zelfs de geluidstechnicus had een vrije avond: de knoppen bleven onberoerd. Alleen de bezetting en de muzieksoort deed denken aan de vermaarde Hot Club de France (sologitaar, ritmegitaar, bas(gitaar) en viool), verder ging de vergelijking mank: er was slechts één Django Reinhardt compositie: Troublant Bolero. Het overgrote deel van de gespeelde stukken kwam van de hand van Voet: Bagatelle nr. 1 en 2., June '21, Douche Chaude, Swing 49 en Les Ardennes, om er maar een paar te noemen.

Het was muziek om bij weg te dromen, in een gedroomde bezetting: wát een afgewogen ensembleklank! Er werd gesoleerd, zonder op de voorgrond te willen treden. Voor onregelmatige maatsoorten-freaks was 10 Carat Gold (10 kwarts maat) een kolfje naar de hand.

Na de pauze bleven er nog meer stoelen vrij: wilden dan toch de meest doorgewinterde jazz- diehards de Houdini-truc van het Nederlandse elftal live aanschouwen? We weten nu hoe het is afgelopen… met recht afgelopen voor oranje voetbal op dit WK. Voet en zijn kwartet speelden gelukkig nog even verder…

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 9 december 2022

  vandaag 217

gisteren 94

deze week 563

afgelopen maand 3924

tot nu toe 346264

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions