header7
 
fotoheader

20221111 Estrella Acosta 622120221111 Estrella Acosta 6221bailar

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door: Estrella Acosta (zang), Marc Bischoff (piano, muzikale leiding), Efraim Trujillo (sax/fluit), Samuel Ruiz (contrabas) en Enrique Firpi (drums). Programma: Mujeres de Luna, muziek van vrouwelijke Cubaanse componisten als Estrella Acosta, Margarita Lecuona en Celina Gonzales

Eigenlijk had ik meer publiek verwacht dan zich vrijdagavond aanvankelijk aanbood. En dat terwijl er niet de minste zangeres was aangekondigd: Estrella Acosta. Samen met haar vier mannen werd er een Cubaans feestje gebouwd dat zijn weerga niet kende. Na twee eerdere mislukte pogingen was het eindelijk gelukt om het programma te brengen, dat opgedragen was aan Cubaanse vrouwelijke componisten: Mujeres de Luna (vrouwen van de maan). Er was zelfs een titel met dit hemellichaam: Eclipse de Luna (“maansverduistering”, souffleerde ik eigenwijs), van Margarita Lecuona.
Estrella Acosta zong met passie, waarbij de zuiverheid er minder toe deed. Haar vakgenote Astrud Gilberto is er zelfs beroemd mee geworden, dus wie maalt er nog om?
Acosta wist zich geflankeerd door rasmuzikanten als Efraim Trujillo (op dit podium te horen geweest in 2019, 2018, 2017 en 2015). Wat speelde de man op diverse saxen en fluit weer de sterren van de hemel, met menige vurige solo. Pianist Marc Bischoff (ook bij het genoemde concert in 2017) deed bijna een aanslag op de arme Tor- vleugel met zijn vlammende spel en hamerende akkoorden. Samen met contrabassist Samuel Ruiz, die eveneens goede zaken deed, zongen de drie heren menig (driestemmig) montuno slot. Voor de opzwepende Cubaanse ritmes zorgde Enrique Firpi, en dat nota bene zonder conga’s.

Na de pauze waren de voorste twee rijen stoelen verwijderd en kon het muzikale feestje tot het kookpunt opgevoerd worden. Op het hoogtepunt telde ik maar liefst twaalf dansers, waaronder Acosta en Trujillo. Waar maak je dit nog mee? Juist: op Jazzpodium de Tor.

Geschreven door en foto's van: Koen Edeling
Gezien op: 11 november 2022

  vandaag 222

gisteren 179

deze week 222

afgelopen maand 9310

tot nu toe 326408

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions