header7
fotoheader

20220916 Lucas van Merwijk 5401

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Lucas van Merwijk Music Machine. Bezetting: Lucas van Merwijk- drums, Ilja Reijngoud- trombone, Adinda Meertins- babybas en Norman Peplow- piano. Programma: Caraïbische muziek

Eerder dit jaar was Lucas van Merwijk nog te horen geweest in het Mystiek theater, maar voor het optreden daaraan voorafgaand moeten we toch weer ruim acht jaren terugduiken in de geschiedenis. In januari 2014 speelde toen Van Merwijk met dezelfde trombonist en bassiste. De opmerking dat Adinda Meertins “voor het eerst” die avond meespeelde, klopte dus maar deels: zij verving weliswaar Samuel Ruiz, maar de andere groepsleden waren allerminst onbekenden van haar.

Het was een avond die in het teken stond van een rondreis langs Caraïbische (ei)landen, als Cuba, de Antillen, Puerto Rico, Venezuela, Trinidad, Jamaica en Margarita. De kapstok was het album Caribbean Postcard, die integraal werd uitgevoerd, zij het deels in een andere volgorde. Het was een bruisend, spetterend en swingend muzikaal feest. Stuk voor stuk hadden de muzikanten hun eigen zeer waardevolle aandeel. Het meest aanwezig was trombonist
Ilja Reijngoud, die prachtige melodieën ten beste gaf. Invalster Adinda Meertins, nu niet spelend op een contrabas, als in 2014, maar op de “heruitgevonden” babybas liet rake baslijnen horen, met een fraai zoemend geluid.
Parelende pianosolo’s kwamen voor rekening van Norman Peplow, die een expert leek in Shearing voices (genaamd naar George Shearing: blokakkoorden, à la close harmony zang).

Van onbesproken muzikaal gedrag, eigenlijk buitencategorie is de bandleider Lucas van Merwijk. Deze alleskunner op het drumstel demonstreerde alle hoeken en gaten van zijn instrumentarium. De magiër-met-de-stokjes (en soms sfeervol brushes) heeft er ook nog eens een hoop lol in en dat straalde hij ook ruimschoots uit.

Toch jammer dat de beentjes niet van de vloer gingen, want dat had best gekund. Of had het te maken dat de gebruikelijke initiatiefneemster al na de pauze de ruimte had verlaten? Dat gaan we nog een keer inhalen, maar dan liever niet weer eens acht jaren wachten….

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 16 september 2022

  vandaag 83

gisteren 89

deze week 1712

afgelopen maand 9670

tot nu toe 341236

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions