header7
fotoheader

20220429 Millennium Jazz Orchestra 452820220429 Millennium Jazz Orchestra 4571met Marjorie Barnes


ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond,  locatie Mystiek Theater. Concert door: Millennium Jazz Orchestra (o.l.v. Joan Reinders),feat. Marjorie Barnes. Programma: Concerto for Jazz Orchestra van Joan Reinders en standards

 

Componist en orkestleider Joan Reinders heeft in het kader van de Week van de Jazz een compositieopdracht gekregen en deze zag vrijdagavond het levenslicht. Een heuse wereldpremière dus voor  Concerto for Jazz Orchestra. De man had zich laten inspireren door het klassieke genre en met name door de Hongaar Béla Bartók (1881-1945). De keuze hiervoor leverde niet al te toegankelijke muziek op, maar zeker wel een zeer spannende luisterervaring. Het spel met orkestkleuren was regelmatig adembenemend en ongekend. Eigenlijk verdient dit werk een vaste repertoireplaats, maar dan uitsluitend voor de betere orkesten, als Metropole Orkest, WDR Bigband en… Millennium Jazz Orchestra. Het vijfdelige werk stond bol van onverwachte ritmische accenten en maatverschuivingen, elementen die ook bij Bártok terug te vinden zijn. Mooi was het duet van de twee broers in Brothers en de samenklank van basklarinet en gedempte trompetten in Elegie (=klaagzang – overigens niets klagerigs aan ontdekt). Hierin klonk ook een prachtige solo, op een Nord “Virtual Hamnmer Technology 73”- piano. Ik mis toch de warmte en klankkleur van een echte vleugel: het blijft, mijns inziens, imitatie. Er waren nog meer prachtige solomomenten waar te nemen, want het hoge niveau van dit orkest is zeker ook te danken aan enkele puike solisten.

Na de pauze was het de beurt aan een oude bekende: zangeres Marjorie Barnes. Alweer enige jaren geleden deed zij Jazzpodium de Tor tot tweemaal toe aan: voor het eerst in 2014, daarna in 2016 . Imponerend was ook op deze avond haar warme timbre en ongeëvenaarde timing. Aan de hand van maar liefst twaalf prachtige composities liet de zangeres nog eens horen hoe tijdloos het American Songbook is, met pareltjes als Gershwins  Soon, Moon River, Detour ahead, Chaplins Smile, maar ook het recentere Both sides now van Joni Mitchell (volgend jaar ook alweer 80!). Het was een feest der herkenning en vormde daarmee een prachtige tweeluik met de gloednieuwe compositie die voor de pauze te beluisteren was geweest.

 

 

Geschreven door en foto's van: Koen Edeling
Gezien op: 29 april 2022

  vandaag 217

gisteren 94

deze week 563

afgelopen maand 3924

tot nu toe 346264

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions