header7
fotoheader

20210917 Nick Kerkhoff4 2930

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, locatie Mystiek Theater. Concert door Nick Kerkhoff Quartet (Nick Kerkhoff – basgitaar, George Panaite – drums, Emanuele Pellegrini – piano en Jesse Schilderink – saxofoons). Programma: eigen composities, aangevuld met standards

Het jubileumseizoen van Jazzpodium de Tor (2020-2021) werd geregeld onderbroken door diverse RIVM-maatregelen, vandaar dat het bestuur heeft gemeend het seizoen te verlengen tot de zomer van komend jaar: jaarkaarten blijven dus geldig, alsof het seizoen nog maar net begonnen was. Na het vorige concert, op 29 augustus, zette het Nick Kerkhoff Quartet het programma voort met een optreden, dat tevens als albumpresentatie gezien kon worden. Het album –op zowel vinyl als cd- had de titel meegekregen Here and Now. Als “ouwe rot” had ik gelijk een associatie met het actualiteitenprogramma van de NCRV (Hier en nu) dat tussen 1967 en 1996 op de Nederlandse televisie was te zien (van de titel werd zelfs beweerd, dat je ‘m niet op z’n Frans moest uitspreken!), maar ach: Nick was na de laatste uitzending nog maar een jochie van vijf. Nick Kerkoff is overigens geen onbekende op dit podium: we zagen hem al eerder, tweemaal in 2018, en drie jaar daarvoor zelfs in muzikaal gezelschap van zijn vader.

Maar liefst acht van de twaalf uitgevoerde stukken waren afkomstig van dit album, aangevuld met werk van Walter Smith III,  Herbie Hancock en Kenny Garrett. Te horen was een kwartet, dat goed aan elkaar gewaagd was, uitblonk in samenspel en solistische bijdragen, op vleugel, vijfsnarige basgitaar, al- en tenorsax en slagwerk. De sfeer van de stukken wisselde van dromerig, ballade-achtig tot heftig swingend. Wat echter als een paal boven water stond: de composities hadden wat te melden, er werd een muzikaal verhaal verteld, dat boeide en boeiend bleef. Heel aardig was het, dat Kerkhoff zijn publiek –dat beslist talrijker had mogen zijn: zoveel jazz valt er momenteel niet te beleven- deelachtig maakte van zijn muzikale denkbeelden en hoe hij tot deze composities gekomen was.

Deze stem van de nieuwe generatie (met een knipoog naar de compositie The Voice of a New Generation) verdient het om zich vaker te laten horen.


Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 17 september 2021

  vandaag 18

gisteren 93

deze week 111

afgelopen maand 3783

tot nu toe 351848

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions