header7
fotoheader

20210625 NSJM 2450

20210625 NSJM 248820210625 NSJM 2475

20210625 NSJM 2491

ENSCHEDE, Mystiek Theater (achterterras), vrijdagavond. Tor- concert door New Sound Jazz Machine (NSJM), o.l.v. Joris Bolhaar. Programma: (be)werk(ingen) van o.a. Joris Bolhaar, aangevuld met een enkele Standard

Het was een voldragen jazzbaby, want op de kop af klonk het laatste akkoord negen maanden eerder: op 25 september 2020 was het openingsconcert gelijk het slotconcert van dit jubileumseizoen. Nu, negen maanden later, op 25 juni 2021, pakte Joris Bolhaar de draad weer op met zijn NSJM.
Alsof er een collectieve zucht ging door het publiek, in de trant van: “wat hébben we dit gemist” was de sfeer op het zomerse terras al voor de eerste noot klonk gemoedelijk te noemen. Gezeten op loungezitjes was de bigband goed te zien, dank zij het feit dat de trompetsectie was opgesteld in de laadruimte van een vrachtwagen. Slechts in de pauze werden de vijf heren kort uitgelicht, verder stonden ze in het donker te spelen.
In meest eigen composities liet NSJM haar alom vertrouwde kwaliteit horen. De arrangementen van Joris Bolhaar laten veel ruimte voor diverse solisten, waaronder zijn zus Nadya, met ‘slechts’ één vocale bijdrage en Gerlo Hesselink, niet alleen op altsax, maar ook op dwarsfluit en zelfs EWI (Electronic Wind Instrument).  Met dit instrument hadden we al eerder kennis mogen maken op het Jazzpodium, toen nog aan de Walstraat.
Vanwege de Corona-maatregelen was het concert al aangevangen om 19:30 uur en slechts enkele minuten na tien uur gaf NSJM klonken de laatste noten van de toegift: Acting funny. De enige standard die ik heb kunnen ontdekken was overigens een uptempo versie van September in the rain, al het andere werk was van de dirigent, multi-instrumentalist en spreekstalmeester Joris Bolhaar zelf. Hij componeert sneller dan hij titels kan verzinnen, getuige Liedje I. Wie biedt zich aan met een originele vondst?

Laten we hopen dat dit de eerste en tevens laatste muzikale lockdown in de roemruchte geschiedenis van Jazzpodium de Tor zal blijken te zijn geweest

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 25 juni 2021 vandaag 347

gisteren 364

deze week 1101

afgelopen maand 7061

tot nu toe 305015

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions