header7
fotoheader

20191115 Rob Agerbeek trio 0083

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Rob Agerbeek trio (Rob Agerbeek: piano, Erik Albjerg: contrabas en Tjeerd Klapwijk: drums). Programma: standards van o.a. Horace Silver, Herbie Hancock, Jimmy van Heusen en Tom Jobim

 

Toch wel een sensatie: een pianist die eerder dit jaar 82 werd en kan terugkijken op een bijna 65-jarige carrière. Al in 1956 won Rob Agerbeek de AVRO Jazzcompetitie en hij begeleidde grootheden als Ben Webster, Hank Mobley, Dexter Gordon, George Coleman, Johnny Griffin en Gene Ammons. Ook bewaart hij dierbare herinneringen aan het op jeugdige leeftijd musiceren met de onlangs overleden Enschedeër Gerry Teekens.


Rob Agerbeek bleek nog altijd een kei in het neerzetten van pianospel met een stevig toucher. De man greep diep, tot op de boden van de toetsen en met name zijn akkoorden logen er niet om. Minder gecharmeerd was ik echter van zijn melodielijnen: die vertoonden rafeltjes, waren bij wijlen slordig, alsof zijn vingers “plakten”. Veel ruimte voor subtiele ballades was er ook niet, misschien op Sometimes I feel Like a Motherless Child na. In hoog tempo werd het publiek getrakteerd op meest uptempo stukken als Once I Loved, Thora’s Dance en You Stepped out of a Dream. Natuurlijk konden boogiewoogie stukken als Give’s A Break (opmaat naar de pauze) en Lock, Stock & Barrel niet ontbreken: op dit vlak heeft Agerbeek nog altijd een reputatie hoog te houden.

Rob Agerbeek speelt nog steeds met zijn vaste trio met Alex Milo en Ben Schröder, maar was in Enschede met zijn “nieuwe” trio en dat loog er niet om: contrabassist Erik Albjerg en drummer Tjeerd Klapwijk speelden de sterren van de hemel. De bezoekers kregen waar voor hun entreeprijs: maar liefst 17 stukken werden nog eens gevolgd door twee toegiften: Come Rain or Come Shine en Hancocks Canteloupe Island. Agerbeek gaf bij herhaling ruim baan aan zijn triogenoten voor spectaculaire solomomenten.

Al met al was het een avond met ouderwetse recht-toe-recht-aan-jazz, misschien niet zo virtuoos al voorheen, maar nog altijd ruimschoots de moeite waard om in herinnering te houden.

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 15 november 2019 vandaag 346

gisteren 364

deze week 1100

afgelopen maand 7060

tot nu toe 305014

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions