header7
fotoheader

20191018 Maarten Hogenhuis Trio 0013

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door: Maarten Hogenhuis Trio. Bezetting: Maarten Hogenhuis: saxen, Phil Donkin: contrabas en Mark Schilders: drums. Programma: o.a. stukken van cd Rise & Fall

 

De vleugel bleef deze avond onaangeroerd. Het was weer tijd voor de meest minimale bezetting (een duo heb ik nog niet eerder meegemaakt op dit podium, op de WAK-night 2018 na: nee, dat was in Stoet!): een trio. Sax, bas en drums, meer niet. Voor wie gerekend had op een relaxed avondje, kwam bedrogen uit: ook een trio kan een aanslag doen je auditieve uithoudingsvermogen, want wat kónden die drie spelen!

De naamgever van het trio, Maarten Hogenhuis, kon zich gelukkig prijzen met twee ijzersterke en invoelende begeleiders. Wat heet begeleiders? Zowel de Britse contrabassist Phil Donkin als drummer Mark Schilders ontpopten zich tevens als prima solisten. Daar, waar zij het solospel van Maarten Hogenhuis moesten ondersteunen, wisten zij hun plaats: nu eens een toonbeeld van subtiliteit, dan weer opzwepend van karakter.
En dan de saxofonist zélf. Wat kán die man mooie en boeiende muzikale verhalen vertellen. Vrijwel onafgebroken met gesloten ogen, wisselde hij van alt naar tenorsax en van zwoele slow blues-sfeer naar oppeppende uptempo stukken.

Van de cd Rise & Fall, die dit trio in mei van dit jaar uitbracht, werden maar liefst zes stukken uitgevoerd: Missing fundamental, Lise, The bloom, Your moon en Easy to love (de toegift). Ook van de vorige cd Mimicry, uitgebracht in 2017, klonk nog een compositie: Vertigo, het ultieme bewijs wat een mooie drie-eenheid dit trio vormt. Je zou trouwens bijna vertigo (draaiduizeligheid) krijgen van de acrobatische capriolen die Hogenhuis aan de dag legde.

Deze manier van musiceren miste zijn uitwerking niet: regelmatig was het zo stil, als ik maar amper op dit jazzpodium meemaak. Daarbij schoten mij twee uitdrukkingen in de gedachte, die ik voor de gelegenheid dan maar samenvoeg: je kon een speld in een hooiberg horen vallen…

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 18 oktober 2019 vandaag 224

gisteren 94

deze week 570

afgelopen maand 3931

tot nu toe 346271

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions