header7

fotoheader

20190426 DCCB 055JS

20190426 DCCB 0031

 

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Dual City Concert Band (DCCB), o.l.v. Bert Pfeiffer. Gastsolisten: Jasper Soffers (Fender Rhodes) en Herman Nijkamp (vocals). Programma: standards en nieuw repertoire

 

Dual City moest haar programma noodgedwongen aanpassen, in verband met de koningsnachtdecibels van de buren. De anders zo rustige Walstraat produceerde een ongekende hoeveelheid herrie en daar kan zelfs een bigband als de DCCB niet tegenop. Ook het aftellen en inzetten werd een hele opgave met You’re the one that I want “hoe, hoe, hoe!” op de “achter”grond, des te meer werd er appèl gedaan op het concentratievermogen van de orkestleden.

Als wapen in de strijd tegen het burengerucht werd zelfs de Tor-vleugel ingeruild voor een heuse Fender Rhodes Mark II uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, de tienerjaren van de koning, wiens verjaardag zo luidruchtig werd gevierd. Dit instrument werd adembenemend bespeeld door Jasper Soffers, in stukken als Big pond (small fish) van de eveneens meespelende Ewout Dercksen, Joy spring en Caravan. Wat een geweldenaar op de toetsen. Eigenlijk was er geen akoestische ruimte voor een ballad, maar na het spelen van de jazzwaltz Someday my Prince will come durfde Soffers het tóch aan om een solostuk ten beste te geven. Wat een schrille tegenstelling tot het kabaal buiten: binnen de muren van de Tor kon je een speld horen vallen bij de uitvoering van Leaving, misschien wel het pareltje van de avond.


Een aangename verrassing was de vocale bijdrage van trompettist Herman Nijkamp, die ik anderhalf jaar geleden nog hoorde met het Millennium Jazz Orchestra in Ommen . Hij zong bijkans de longen uit zijn lijf in Happyin, gearrangeerd door de dirigent.

Als flinke dosis tegengif voor het lawaai buiten fungeerden Cookin’ for Jimmy en natuurlijk de gedoodverfde toegift Foot, beide verrijkt met het onvolprezen spel van de toetsenist van de avond: Jasper Soffers, met een quasi-scattende Bert Pfeiffer.

Tip voor de organisatie: in de opeenvolgende jaren 2024 én 2025 vallen de Koningsnachten op een vrijdag, mocht de monarchie dan nog bestaan. Een lawaaialert zij hierbij afgegeven…

 

Gezien op: 26 april 2019
Geschreven door: Koen Edeling

 vandaag 347

gisteren 364

deze week 1101

afgelopen maand 7061

tot nu toe 305015

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions