header7

fotoheader

20190329 Ronald Douglas 0155

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door ArtEZ docenten Ronald Douglas: zang, Durk Hijma: gitaar, Jan Wessels: trompet, bugel en Ruud Ouwehand: contrabas. Programma: meest standards en ballads

 

Liefhebbers van vocale jazz komen deze weken aan hun trekken, want na het schitterende optreden van Elisabeth Waanders vorige week was het deze week de beurt aan een zingende jazzdocent van ArtEZ: Ronald Douglas.


Voor wie zich had voorgenomen om met vrienden uitgebreid over politiek, de toestand in de wereld of andere onderwerpen te bomen, zou het een teleurstelling worden: deze avond stond in het teken van luistermuziek. Zelfs het doorspoelen van de wc of het aanspringen van de barkoeling werd als tamelijk storend ervaren.
De vier musici wedijverden klaarblijkelijk wie het subtielst kon spelen. Slechts op enkele momenten haalde Jan Wessels de demper van zijn trompet en verder wemelde het van de zwoele ballads. Zelden heb ik een avond meegemaakt, waarbij de sfeer zo intiem was, tussen publiek en musici, tussen musici onderling, maar vooral: tussen de musici en de muziek. Wat kan die Ronald Douglas teksten geloofwaardig neerzetten! Natuurlijk blijft het ook genieten van zijn heerlijke timbre, zijn weergaloze timing en acrobatische scat, maar op deze avond viel mij de tekstbehandeling het meest op.

Uiteraard moet een concert als dit in een overdwars- opstelling, waarbij je als publiek bijna op de schoot zit van de musici. De kreet “Lekker bandje!” van Douglas wil ik graag citeren, want wat had hij een all-star trio bij zich: Jan Wessels, die op kousenvoeten speelde en nét daar was, wanneer het nodig was, meestergitarist Durk Hijma, die zelfs nog een duet speelde met de zanger (Legrands What are you doing the rest of your live) en de onvolprezen -en net verjaarde- contrabassist Ruud Ouwehand, die ook nog een eigen Nieuw liedje had meegenomen. Andere verrassingen waren: Aan de Amsterdamse grachten als jazzwaltz en het lievelingslied van Greetje Kauffeld: het Duitse Bei dir war es immer so schön.

Het kwartet kwam niet weg met de gedoodverfde uitsmijter That’s all, want uiteraard volgde nog een toegift, rond de klok van half twaalf, aan het einde van deze avond boordevol round-midnight-jazz

 

Gezien op: 29 maart 2019
Geschreven door: Koen Edeling

 vandaag 213

gisteren 94

deze week 559

afgelopen maand 3920

tot nu toe 346260

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions