header7

fotoheader

20190118 DCCB 0084

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Dual City Concert Band (DCCB), o.l.v. Bert Pfeiffer, featuring Jan Wessels (trompet, bugel en zang) en Bert Fransen (ventieltrombone). Programma: o.a. composities van Bob Brookmeyer

 

Ruim veertien jaren geleden, oktober 2004, was de legendarische ventieltrombonist Bob Brookmeyer te gast, samen met de bigband van het Metropool orkest. Vrijdagavond was Brookmeyers muziek te gast op ditzelfde podium. Postuum -de man overleed in 2011- werd hem een gloedvol eerbetoon bereid door de onvolprezen huisband van de Tor: de Dual City Concert Band (DCCB), alweer enige tijd onder leiding van Bert Pfeiffer.


Voordat de band het album Mel Lewis And The Jazz Orchestra Bob Brookmeyer - Composer & Arranger uit 1980 integraal zou spelen, klonk eerst het gedoodverfde slot van elk DCCB- concert: Foot. Hiermee was de kop ervan af en stond gelijk alles op z’n kop. In het gedeelte voor de pauze volgde een sterrenregen van solisten, waaronder Allard Buwalda en Bert Fransen en later zelfs een vijftal blazers, die een combo vormden met contrabas, piano en slagwerk. Een van deze blazers, trompettist Jan Wessels, vergaste het aanwezige publiek weer eens met zijn Chet Bakerse zangwijze in L.O.V.E. in een gedenkwaardig een-tweetje met contrabassist Joris Bolhaar.


Bijna precies een jaar geleden speelde ditzelfde orkest op ditzelfde podium ook al eens een integraal album, toen van Count Basie, nu was Bob Brookmeyer aan de beurt. Alle zes stukken, Ding Dong Ding, First Love Song, Hello And Goodbye, het enige alleen door Brookmeyer gearrangeerde werk Skylark, het (op de plaat) ruim een kwartier durende El Co en The Fan Club klonken tot aan het gaatje van half twaalf. Alleen een orkest met de klasse van Dual City Concert Band, met een inspirerende dirigent als Bert Pfeiffer durft zich op een dergelijk waagstuk te storten.

Meer dan eens was het duo Wessels-Fransen te horen, maar ook andere solisten traden voor het voetlicht en zetten daarmee Brookmeyer nog eens in de -volop verdiende- spotlights. De man hoefde zich niet om te draaien in zijn graf, integendeel: hij zal glimlachend met zijn voet mee-getapt hebben.

 

Gezien op: 18 januari 2019
Geschreven door: Koen Edeling

 vandaag 346

gisteren 364

deze week 1100

afgelopen maand 7060

tot nu toe 305014

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions