header7

ZWOLLE- Je kunt de Zwolse Wiebe Brandsema (39) vanavond bewonderen in het televisieprogramma Sterren op het Doek. De kunstenaar, volledig autodidactisch, mocht de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema schilderen. ,,Als ze lacht heeft ze goede ogen. Dus ik had gelijk het beeld: dat moet van het beeld afspatten.”

Hij is wel een beetje nerveus voor vanavond, vertelt hij. Altijd ongemakkelijk om jezelf terug te zien op televisie. ,,Maar het is vooral heel leuk.” Vorig jaar benaderde het programma hem al, maar toen wimpelde hij ze af. Hij wil de tijd nemen voor zijn werk, en normaal heb je tijdens het programma niet heel lang de tijd totdat je tot een eindversie moet komen. ,,Maar toen kreeg ik een belletje, dat er iemand geschilderd moest worden die niet zoveel ruimte had in de agenda. Daardoor zou ik meer tijd hebben. Nou, dat wilde ik wel!”


Hoe reageerde je toen je zag dat het Femke Halsema was?

,,Het is natuurlijk altijd een verrassing wie je moet gaan schilderen. Ik moest naar Amsterdam komen, op een plek middenin de Bijlmer. Ik had geen flauw idee. Ik was eigenlijk helemaal niet bezig met wie het zou kunnen zijn, maar vooral met de uiterlijke kenmerken van degene die ik moet schilderen. Ik moet iemand toch fijn op het doek kunnen krijgen, iemand die ik goed kan portretteren.”

,,Toen ik haar zag had ik gelukkig gelijk een idee. Ik vind het het fijnste om te focussen op het hoofd. Ik teken niet zo gauw een lijf. Als ze lacht heeft ze goede ogen, dus ik had gelijk het beeld: dat moet van het beeld afspatten.”

,,Je moet gelijk een eerste schets maken, dat is best pittig. Normaal werk ik veel via een laptop of foto, maar nu moet je gelijk als je die persoon ziet al een levend model op papier zetten. Daar kun je je niet op voorbereiden.”

Ken je haar een beetje?

,,Ik heb haar nooit specifiek gevolgd. Natuurlijk wist ik al wel dat ze burgemeester is. Dan krijg je heel veel over je heen. Ik heb bewondering dat ze zich zo staande houdt.”

,,Het grappige is: ik heb nu echt het gevoel dat ik haar nu beter ken. Je bouwt een bepaalde band op met degene die je gaat schilderen. Je kijkt de hele tijd tegen het doek aan, waar ze steeds duidelijker op komt te staan. Gelukkig heeft ze een heel vriendelijk gezicht.”

Wat is je stijl?

,,Sommigen zouden zeggen: realistisch. Maar dat is het eigenlijk ook niet, want er mag een bepaalde expressie insluipen. Ik ben niet heel erg bezig geweest met een precieze gelijkenis van Halsema maken. Je kunt natuurlijk wel zien wie het is, maar het is niet extreem realistisch.”

,,Het is meer de vorm. Ik focus me vooral vaak op de ogen en de mond. Die zie je het eerste als je iemand ziet, daar word je naartoe getrokken. Ik houd gewoon van gezichten. Als de ogen en mond in verhouding zijn, herken je snel al wel wie het is. Het hoeft allemaal niet zo strak.”

Ben je tevreden met het resultaat?

,,Ik wilde iets maken wat ík heel gaaf vind. Ik heb geprobeerd niet te focussen op wat Femke misschien het mooist zou vinden, ondanks dat je wil dat ze uiteindelijk toch jouw werk kiest. Maar ik heb het schilderij echt in mijn eigen stijl gemaakt. Dus ik ben zeker tevreden met het eindresultaat.”

vandaag 58

gisteren 137

deze week 759

afgelopen maand 2698

tot nu toe 188594

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions