header7

HENGELO - Een roeping is het niet. „Daarvoor heb ik te weinig met techniek”, vertelt hij. Toch is Siem Kruse op zijn plek als operateur van het Filmhuis. Hij vervult die functie zeker 25 jaar, op dit moment met acht anderen. De schouwburgbios in Hengelo is een plek waar hij graag vertoeft.

Hebben ze jou gevraagd voor deze functie?

,,Nee. In de oude schouwburg zat ook een filmzaal. Daar liep ik naar binnen en vroeg ik of ik kon meehelpen. Zo werd ik operateur. Niet om het technische aspect. Als je operateur bent, mag je gratis films kijken. Dat trok me wel.”

Zou je deze plek willen beschrijven?

,,Het filmhok waar de operateurs hun werk doen, is niet meer wat het vroeger was. Tot tien jaar geleden hadden we hier een oude filmprojector en plakten we de films aan elkaar. Nu is alles digitaal. Het lijkt een verbetering, maar het maakt me juist zenuwachtig. Als er iets mis is, weet je niet zo snel waar het door komt.”

Wat doe je om problemen voor te zijn?

,,We gaan voor vertoning altijd proefdraaien. Zo controleren we dat er niet per abuis Franse ondertiteling onder staat, om maar eens wat te noemen.”

De beste film die in het filmhuis is gedraaid?

,,Eentje van de gebroeders Coen. Ik ben fan. Bijna al hun films zijn hier wel vertoond. De mooiste vind ik O Brother, Where Art Thou?. Ik houd van films die een beetje raar zijn.”

Regisseur Quentin Tarantino heeft zijn eigen bioscoop. Misschien ook iets voor jou?

,,Nee, daar ben ik niet fanatiek genoeg voor. Ik ben filmliefhebber, maar geen cinefiel. Ik heb ook andere interesses, zoals sporten en lezen. Een thuisbioscoop zou meer iets zijn voor mijn vrouw Minie. Die is fanatieker dan ik. Als er een zou komen, dan een klein zaaltje, met acht rode stoelen en filmposters aan de muren. Van vroeger en nu. Dat laatste hoort erbij, vind ik. De meeste bioscoopzalen zijn vrij saai.”

vandaag 58

gisteren 137

deze week 759

afgelopen maand 2698

tot nu toe 188594

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions