header7
ENSCHEDE - Het is een triest gezicht, de lege sokkel in het G.J. Van Heekpark. Vorig jaar is het kunstwerk ‘Vlaamse vluchtelingen’ er met grof geweld vanaf gerukt. De Hengelose kunstenaar Rinus Morsink heeft nu aangeboden een replica te maken van de gestolen beeldengroep.
 
Morsink wilde vorig jaar op tweede kerstdag tijdens een wandeling Carien Admiraal, eveneens bij theatergroep Barst, het in zijn ogen mooiste kunstwerk van Twente laten zien. Hij vertelt altijd al onder de indruk te zijn geweest van de beeldengroep die Albert Termote een eeuw geleden maakte ter herinnering aan de opvang in 1915 van 600 Belgische vluchtelingen in Enschede.
 
Morsink (72): „De eerste keer dat ik het beeld zag, raakte ik direct ontroerd. Dat is altijd zo gebleven als ik een bezoekje aan het Van Heekpark bracht. Het is niet zo groot, maar heeft een enorme zeggingskracht. Dat kromme mannetje, zielige vrouwtje met een kindje aan de hand: je voelt mededogen. Het is een tafereel dat je nu ook weer zo vaak op televisie ziet. Het beeld is helaas van alle tijden en zet je aan het denken.”
 
Met een mengeling van ‘ongeloof en boosheid’ reageerde hij op de mededeling dat het bronzen beeld in september vorig jaar was gestolen. „De berichten daarover waren me ontgaan. Ik was echt van slag”, zegt Morsink, die contact zocht met de parkcommissie. Een gesprek resulteerde in zijn aanbod een replica te maken.
 
Morsink: „Niet van brons, maar van gietbeton. De opzet is zo dicht mogelijk bij het origineel te komen, maar door ander materiaal zal het in ieder geval qua kleur iets verschillen. Ook uit respect voor het werk van de Belgische kunstenaar Albert Termote.”
 
Gerard oude Vrielink zegt namens de parkcommissie bijzonder blij te zijn met het aanbod van Rinus Morsink. „Ook met de keuze voor gietbeton, want met een beeld in brons zou je weer een grotere kans op diefstal lopen, denken we. Een bronzen replica zou voor ons ook niet te betalen zijn geweest.”
 
De parkcommissie ondernam in de afgelopen maanden vertwijfelde pogingen het gestolen origineel alsnog te achterhalen. Er werd gedregd in de vijver in het park. „Omdat er werd gesuggereerd dat het beeld er misschien door vandalen in was gegooid. We hebben ook nog een beloning van 2500 euro voor tips.”
 
De parkcommissie hoeft nu alleen het materiaal te betalen. Morsink gaat er in de zomermaanden mee aan de slag. „Ik ga eerst het kunstwerk boetseren, zodat ik een mooi geheel heb, en dan maak ik van de afzonderlijke beeldjes siliconen mallen. Daar gaat het gietbeton in met sterke draden, zodat het stevig op een plateau geplaatst kan worden. Mijn broer is specialist in cement en heeft al zijn hulp aangeboden.”
 
Morsink hoopt in het vroege najaar, precies een jaar na de diefstal, het kunstwerk klaar te hebben. Van de plaatsing van de replica wil de parkcommissie een feestje maken. Oude Vrielink: „We hebben contact met het Belgische consulaat of ze een rol kunnen spelen bij de herplaatsing. De beeldengroep Vlaamse vluchtelingen was een symbool van de relatie van Enschede met België en zorgde eerder ook voor een cultuuruitwisseling tussen de stad en Gent.”
 
Het gestolen kunstwerk herinnerde aan de opvang van Belgische vluchtelingen in de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de val van Antwerpen zochten veel Belgen in Nederland onderdak. In oktober 1915 kwamen 600 vluchtelingen aan in Enschede. Zij werden in scholen en ziekenhuizen ondergebracht.
 
Aanvankelijk kreeg het beeld van Albert Termote een plek op de Klokkenplas, maar werd later verplaatst naar het G.J. Van Heekpark. Oude Vrielink: „Dit park heeft een relatie met de Belgische vluchtelingen die toen tijdelijk in Enschede waren. Hier zijn destijds aardappelen voor hen verbouwd.”

vandaag 48

gisteren 106

deze week 48

afgelopen maand 649

tot nu toe 211337

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions