header7

HENGELO - De nog op te richten stichting Theater Joost! heeft een substantieel bod gedaan op de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat. Het al tijden leegstaande gebouw moet de basis worden voor allerlei activiteiten op het gebied van cultuur.

De 23-jarige altvioliste en ondernemer Lotte Grotholt vormt samen met haar neef Tim Staal en diens vriendin Marijn Waanders het brein achter de plannen. Ze hebben bij de gemeente een voorlopig bod gedaan op het pand. De hoogte van dat bod willen ze niet bekend maken, om ‘concurrenten’ niet de gelegenheid te geven daar net iets boven te gaan zitten. Het is nu afwachten of haar ondernemingsplan door de selectiefase van de gemeente komt.

Stichting Theater Joost! (vernoemd naar Joost van den Vondel) zou straks aan de basis moeten staan van vele activiteiten. Zo moeten er optredens komen van jonge, klassiek geschoolde musici en jazzmusici. Maar ook andere beginnende artiesten zouden er een podium vinden. Er zouden workshops worden gegeven, vergaderingen worden gehouden en exposities worden ingericht.

Verder is er ruimte voor cabaret en Stichting Hengelo Leest zou straks gebruik willen maken van ruimtes in het pand. „Wij willen daar verschillende activiteiten doen”, aldus bestuurslid Gijs Eijsink. Namens bewonersvereniging Dichter en Noaber zegt bestuurslid Liesbeth Huisman: „Wij staan open voor goede plannen.”

„De focus ligt op theater. Maar we zijn ook open voor de buurt”, aldus Lotte Grotholt. Zij zou de onderneming leiden, haar neef Tim Staal en vriendin nemen het restaurantgedeelte op zich. Staal: „Denk aan muziek in combinatie met lekker eten”, zegt Staal, nu nog werkzaam bij restaurant Loev aan het Burgemeester Janssenplein. „Wij willen in samenwerking met het theater thema-avonden verzorgen.” Dit in de vorm van arrangementen.

Via crowdfunding, investeerders, fondsenwerving en subsidies (de voormalige bieb is een rijksmonument) willen de initiatiefnemers hun bod straks definitief maken, als zij door de selectieprocedure komen. Binnenkort begint de gunningsfase. Het is niet duidelijk hoeveel kandidaat-kopers zich bij de gemeente hebben gemeld. Als het er meer dan tien zijn, worden er vijf geselecteerd om hun toekomstvisie op het gebruik van het pand verder uit te werken en een definitief bod te doen.

Spannend dus. „Heel spannend”, zegt Lotte Grotholt, bachelor afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam en nu voor een master studerend aan een conservatorium in Duitsland. Ze is als zakelijk en artistiek leider betrokken bij meerdere projecten in de regio en zoekt ook de samenwerking met Concordia Enschede voor een concertserie van jonge musici.

vandaag 42

gisteren 130

deze week 172

afgelopen maand 1976

tot nu toe 153500

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions