header7

ALMELO - Komt het Theaterhotel door de coronacrisis? Met een verlenging van de harde lockdown in het vizier wordt die vraag steeds actueler. De kwetsbare culturele poot van het bedrijf hangt aan de beademing. Een subsidie zorgt voor nieuwe zuurstof.

Er hangt een desolate sfeer in de lobby van het Theaterhotel. De leegte is surrealistisch. Een entourage die vloekt met het visitekaartje van het Almelose horecabedrijf. In normale tijden bruist het hier van activiteit, bedrijvigheid en gezelligheid. Er wordt nu alleen wat geklust, geschilderd en schoongemaakt. De chef-kok zit achter zijn laptop en maakt een culinair plannetje. Alleen voor de afhaalservice. Dat mag nog wel.

Klusjes verzinnen als bezigheidstherapie
„Gelukkig hebben we een oud gebouw ,dus er is genoeg te doen”, klinkt het cynisch uit de mond van directeur Esther Hammink. „We zijn al maanden bezig met klusjes: kamers opknappen, schilderen, onderhoud. Zelfs de koks zijn aan het schilderen. Zo houden we het team bezig. We verzinnen steeds nieuwe karweitjes. Maar eerlijk gezegd zijn we onderhand wel uitgeklust.”

Geen feest op 30ste verjaardag
Ook door het jubileumprogramma gaat een dikke streep. Het Theaterhotel bestaat dertig jaar en had een feestelijk draaiboek klaarliggen. Hammink: „We waren heel veel van plan. Zuur, maar dat is niet het ergste.”

De afgelaste festiviteiten staan in geen enkele verhouding tot de tientallen medewerkers die zijn vertrokken en al die vacatures die niet zijn ingevuld. Van de 260 werknemers zijn er nog 200 over. „Dankzij de overheidssteun hebben we ze nog steeds in dienst. Anders waren we allang failliet geweest.”

Gigasneltrein
Hammink vergelijkt het Theaterhotel in lockdown met een gigasneltrein TGV die opeens hard remt en ruw tot stilstand komt. Lang mocht het restaurant in het hotel openblijven voor de gasten. De harde lockdown heeft het laatste beetje levendigheid er uitgehaald. Haar grootste zorg: het theater. Ze noemt het ‘mijn kindje’ en weet dat het vooral een ‘zorgenkindje’ is geworden. Dat was in de goede tijden al zo.

Hammink: „Mijn grootste zorg is: kan ik voor dat kindje blijven zorgen of moet ik het afstaan? Het theater kan lang niet alleen bestaan van de 5 ton subsidie van de gemeente. De tekorten vullen we zelf aan en dat loopt jaarlijks in de tonnen. Geld dat we met onze horecabedrijven in Almelo verdienen. Maar er komt nu niks binnen. We moeten de komende tijd onze tekorten, schulden en verliezen wegwerken. We gaan de gevolgen van deze crisis nog jaren voelen.”

Subsidie als basis voor vervolg
Het Fonds Podiumkunsten komt het theater tegemoet met een subsidie van 116.785 euro. De gemeente en de provincie zorgen elk met een gelijkwaardig deel voor een verdubbeling van dat bedrag tot 233.570. Daarbij moet wel worden vermeld dat de gemeente haar bijdrage van ruim 58.000 euro aftrekt van de jaarlijkse subsidie. Maar Esther Hammink is er blij mee: „Dit biedt perspectief. Hiermee heb ik in elk geval een basis om straks, als het weer mag, verder te gaan met het theater. ”

Mijn grootste zorg is: kan ik voor mijn kindje blijven zorgen of moet ik het afstaan?

Esther Hammink, Directeur Theaterhotel
De laatste voorstelling dateert van zondag 4 oktober, toen de kinderhelden ‘Ernst, Bobbie en de rest’ op de planken stonden en de zaal nog volgens het 1,5 meterconcept mocht vollopen. Met maximaal 200 van de 840 stoelen bezet. Door hardere lockdowns ging het maximumaantal gasten naar 30. Einde oefening dus.

Commercie in de beeldvorming
Het Theaterhotel blijft knokken tegen de beeldvorming dat het bedrijf tot het kapitaalkrachtige Van der Valk-concern behoort. Hammink: „We zijn een zelfstandig bedrijf, een winkeltje. Er is echt geen hoofdkantoor waar een pot met geld staat. We moeten het zelf doen.”

„Het stempel commercieel zit ons te vaak in de weg. Een geldgerichte ondernemer had het theater allang gesloten. Terecht. Een bedrijf is zo sterk als de zwakste schakel en de zwakste schakel is het theater. Het is verliesgevend. Maar ik wil niet alleen ondernemer zijn. Ik wil het theater hoe dan ook overeind houden.”

Hopen op inhaalslag bij publiek
Hammink hoopt dat in het post-coronatijdperk cultuur een boost krijgt: „De waarde van cultuur en ook sport is nog nooit zo zichtbaar geworden. De mensen missen het enorm. Ik hoop echt dat het publiek straks die inhaalslag gaat maken en het gevoel krijgt: Wat hebben we dat theater gemist.”

vandaag 37

gisteren 131

deze week 473

afgelopen maand 1593

tot nu toe 141680

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions