header7

DEVENTER- Het Speelgoedmuseum moet na de ingrijpende verbouwing eigentijdser worden én toegankelijker voor minder-validen, rolstoelen en ouderen, slecht ter been. Maar de gewenste lift om de verdiepingen te bereiken, blijkt technisch onmogelijk en veel te duur. ,,Opa en oma kunnen straks beneden wachten. Dat kan toch niet in deze tijd.”

Verbouw je een museum voor zeven ton, maar komt een lift er niet in. ,,Het verbaast me niet", verzucht Helmi Lever van Fooruit, de belangenclub voor Deventenaren met een beperking. ,,We zijn vooraf niet betrokken bij het plan. Dat er uiteindelijk geen lift in komt, wist ik ook niet. Het bewijst weer dat onze doelgroep onvoldoende meetelt. Zó’n museum zonder lift, dat kan toch eigenlijk niet in deze tijd?”

Terwijl Deventer recent als ambitie vaststelde dat het gaat voor een ‘inclusieve samenleving’; letterlijk weg met de drempels voor beperkten.

In een update van het college van B en W over de verbouwing staat dat er geen lift in het museum komt. Financieel en technisch onhaalbaar in het rijksmonument aan de Brink. Diverse politici - uit coalitie en oppositie - betreuren dat. ‘Kleinkind straks het hele museum door, opa en oma kunnen beneden wachten’, klinkt als sneer.

Daaf Ledeboer (VVD, oppositie) vindt die reacties deels misplaatst en wijst op de voorgeschiedenis. De gemeenteraad blies na jaren discussie een verhuizing naar een pand met meer mogelijkheden af en besloot in 2019 tot de verbouwing van het huidige pand, dat beperkingen kent. Ledeboer: ,,Met een gehalveerd budget. Dan weet je: dat kun je nooit goed doen, ook daarom stemden wij tegen. Dat blijkt nu ook met die lift.”

Ewout van der Horst, nieuwe directeur van museumorganisatie Deventer Verhaal, noemt het ontbreken van een lift ‘niet-optimaal’. Hij begrijpt de geïrriteerde en verbaasde (politieke) reacties niet. ,,Dit kan geen verrassing zijn. Deventer Verhaal heeft altijd gezegd dat een lift in dit ingewikkelde, monumentale pand niet lukt. Ook daarom wilden wij naar een ander pand, dat is niet gelukt.” Sluiting dreigde uiteindelijk zelfs, maar de politiek stak een stokje voor dat plan van B en W en regelde de verbouwing van het oude pand.

Van der Horst zegt dat de toegankelijkheid, na de heropening komende zomer flink verbetert. Drempels en smalle doorgangen verdwijnen voor de rolstoelen op de begane grond. De collectie wordt daar innovatief en digitaal toegankelijk voor ook voor minder-validen; een ‘complete museumbeleving’. Er komt een voor iedereen toegankelijke buitenspeelroute.

vandaag 20

gisteren 73

deze week 2111

afgelopen maand 2023

tot nu toe 137005

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions