header7
fotoheader

20220930 DCCB 5583 
ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Dual City Concert Band (DCCB). Programma: werk en arrangementen van voornamelijk Ewout Dercksen en Henri Gerrits.

Heel even leek het erop dat de titel van het eerst gespeelde stuk (fonetisch uitgesproken) toonaangevend zou zijn voor de rest van de avond: “Blakeyish” klinkt immers als “bleekjes”. Het is ook wat, als je als bigband ineens zonder dirigent moet optreden, na een langjarige traditie van gedirigeerd spelen. Dan moeten de muzikale bakens ineens verzet worden, dan zijn er ineens meer kapiteins op het schip. In de voormalige Sovjet Unie is ooit een experiment geweest met een symfonieorkest zonder dirigent en dat leidde tot een grauwe middelmatige klank. Men geloofde toen dat het te imperialistisch was om één man het voor het zeggen te laten; kom daar in het huidige Rusland nog maar eens om: je verdwijnt gelijk voor 20 jaren naar Siberië.

Afgezien van het wat weifelend klinkende openingsnummer ontleenden de orkestleden op deze avond niet inspiratie aan een dirigent, maar juist aan elkaar. Er werd zichtbaar genoten van solistische inbreng en die kwam uit alle instrumentale secties. De fraaie ballads en een enkele feature (voor baritonsax) logen er ook niet om. Eveneens inspirerend was de inbreng van de twee hofleveranciers van de avond: componisten en arrangeurs Ewout Dercksen en Henri Gerrits. Het enthousiasme sloeg bij vlagen zelfs iets door, getuige een wel erg fors tutti-geluid.

Ook Gerlo Hesselink liet zich niet onbetuigd: niet alleen als voortreffelijke solist -met zijn rappe riedels-, maar ook als arrangeur van Meant for you (een compositie van Dick Oatts). Hiermee gunde hij het publiek een voorproefje van het concert van komende vrijdag, want dan presenteert hij zijn gelijknamige nieuwe cd. Wees erbij!

 

Geschreven door en foto van: Koen Edeling
Gezien op: 30 september 2022

  vandaag 4

gisteren 86

deze week 4

afgelopen maand 4153

tot nu toe 237040

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions