header7

fotoheader

20190414 The Petra Singers 0029

USSELO, Protestantse Kerk, zondagmiddag. Uitvoering van The Crucifixion van John Stainer door Vocaal Ensemble The Petra Singers (o.l.v. Cor Kuiper). Solisten: Thijs Kobes (tenor) en Cor Kuiper (bas). Piano: Tasco Silva

 

Het is alweer ruim drie jaren gelden, dat ik Vocaal Ensemble The Petra Singers ditzelfde werk hoorde uitvoeren, maar toen in de Ontmoetingskerk. Ook nu voerde het ensemble John Stainers meditatie over het lijdensverhaal meermaals uit, want zaterdagmiddag konden bewoners van Woonzorgcentrum de Hatteler al getuige zijn van een mooie uitvoering. The Petra Singers zongen hier voor een volle zaal, in Usselo waren er helaas nog enkele stoelen onbezet.

Voor aanvang werd er niet geapplaudisseerd, na afloop (helaas) wel, hoewel dat voor de artistieke prestatie ronduit verdiend was. Het koor klonk zonder enige uitzondering welluidend. Het pianospel van Tasco Silva speelde hierin een belangrijke stimulerende rol. Een van de hoogtepunten was voor mij The mystery of the divine humiliation, een juweeltje voor koorzang. Helaas was er gekozen voor het uitvoeren van “slechts” vier coupletten, maar deze werden wel elk voorzien van een eigen, toepasselijke benadering. Ook nu werd God so loved the world onbegeleid uitgevoerd: een knap staaltje! De verstaanbaarheid van de koorzang was optimaal, dus het tekstboekje leek bijna overbodig. Bijzonder genoot ik van de meerstemmige mannenstemmen zettingen, of zou dat komen omdat er onlangs een nieuwe tenor bij het koor heeft gevoegd?

Ook in deze editie van The Crucifixion had dirigent Cor Kuiper nóg een rol: als solist. Helemaal in het begin miste ik het oogcontact met het publiek, maar dat werd gaandeweg beter. Als dirigent profileerde hij zich door duidelijke en consequente directiegebaren. De andere vocale solist, tenor Thijs Kobes, lijkt in de afgelopen drie jaren aanmerkelijk aan intensiteit gewonnen te hebben. Hij zette een zeer overtuigende rol neer en wist elke tekstpassage te voorzien van de juiste sfeer en bijpassend stemgebruik. Ik was erg gecharmeerd van zijn fraaie Britse uitspraak van het Engels.

Toekomstplannen van dit ensemble zijn ook al gemaakt: op 4 april 2020 staat Ein Deutsches Requiem van Brahms op de rol in de Enschedese Jacobuskerk. De begeleiding wordt uitgevoerd op twee piano’s. Met solisten, een bas-bariton en een sopraan, is het bestuur al in ver stadium van onderhandeling.

Voor de bezetting worden op dit moment (project-)zangers geworven, met name mannen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij het koor.

 

Gezien op: 14 april 2019
Geschreven door: Koen Edeling

 



vandaag 544

gisteren 670

deze week 1214

afgelopen maand 6361

tot nu toe 323459

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions