header7

fotoheader

20170526 Tritone Quartet 0081

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Tritone Quartet ( Nick Dewhurst (trompet), Marius van den Brink (piano en digitale Fender Rhodes), Joris Bolhaar (contrabas en basgitaar) en Stefan Schneider (drums). Programma: eigen materiaal

Als trio aangekondigd, eigenlijk een kwintet, maar op deze avond waren ze met z’n vieren: Tritonus, of -internationaler klinkend-: Tritone Quartet. Niet vaak gebeurt het dat een ensemble uitsluitend eigen materiaal meeneemt, maar op deze avond was dat wel het geval. Er was zelfs een wereldpremière bij: Liedje, een van de vier composities van bassist Joris Bolhaar, net als Astonished, , No panic en Just wandering. Ongetwijfeld zullen de trouwe Tor-fans bij het slotconcert van de Summertime-serie, op 23 juni a.s., enkele van deze composities in bigband- arrangement kunnen beluisteren, wanneer New Sound Jazz Machine gaat concerteren, onder leiding van de componist zelf. Zijn spreekwoordelijke veelzijdigheid demonstreerde Bolhaar nog eens door de contrabas bij enkele stukken te verruilen voor een elektrische basgitaar. Hij demonstreerde en passant ook nog de meest beweeglijke bassist te zijn van dit seizoen sinds Jeff Koch.

Pianist Marius van den Brink was de componist van drie van de twaalf uitgevoerde werken: het openingsnummer Cool Song, Juist en Schier (de laatste twee titels bleken ware tongbrekers voor de aankondigende Britse trompettist Nick Dewhurst. Kenmerkend was het parelende, zeer melodische spel van de pianist, die ook uiterst goed weg wist met een digitale Fender Rhodes.
De andere vijf stukken waren van de hand van de trompettist: Serenadenhof-Serenade, Fusion Line, Suspect in You, Tight schedule en de toegift Igloo. De composities bleken even boeiend als ’s mans spel, of andersom. Zijn improvisaties waren om van te smullen en zijn toon was aangenaam om te beluisteren.
Aanvankelijk had ik wat problemen met het forse spel van drummer Stefan Schneider, maar deze man bleek veel meer subtiliteit in zijn mars te hebben en was dus een uiterst waardevolle schakel in het geheel en dan zij hem vergeven dat hij als enige geen composities aangeleverd had.


Gezien op: 26 mei 2017
Geschreven door: Koen Edeling

 

 

vandaag 59

gisteren 134

deze week 463

afgelopen maand 3130

tot nu toe 204205

Kubik-Rubik Joomla! Extensions


Hier adverteren? Bij afname van een recensie: 1e maand gratis!

daarna € 17,49 per maand 


museumaalten-add
singingvoices-add
Berts Music productions